Comuna Mărișelu este situată în județul Bistrița-Năsăud și este compusă dintr-un număr de șapte sate Mărișelu (reședință), Bârla, Domnești, Jeica, Măgurele, Nețeni și Sântioana.

Conform datelor ultimului recesământ efectuat în 2011, populația comunei Mărișelu se ridică la 2.383 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (84,73%). Principalele minorități sunt cele de romi (5,25%) și maghiari (4,53%). Pentru 5,5% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

Principalele atracții turistice ale comunei sunt bisericile de lemn situate în satele Mărișelu și Măgurele și Rezervația Naturală „Râpa cu păpuși” ce măsoară aprox. 2 ha. Unul dintre obiectivele economice de atracție locală este lacul de la Mărișelu situat în mod convenabil la doar 18 km de orașul Bistrița. Începând cu anul 2002 aceasta este repopulat în fiecare an cu cantități importante de crap și caras.

Administrația publică locală a făcut investiții importante în ultimii ani prin atragerea de fonduri nerambursabile de la Guvern și Uniunea Europeană dar și din fonduri de la bugetul local.